Екипи на полицията и пожарната са евакуирали граждани и са отводнявали улици и сгради

Плевен

09-05-2024, 10:54

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Силната буря с градушка мобилизира всички екипи на РДПБЗН – Плевен

Силната буря с градушка мобилизира всички екипи на РДПБЗН – Плевен. Екипи на полицията и пожарната са евакуирали граждани и са отводнявали улици и сгради.

Ето какво информират от МВР:

Природната стихия е започнала малко преди 20 часа на 8 май. В Оперативния център на регионалната дирекция са постъпили 26 сигнала.

11 екипа на РСПБЗН – Плевен и УПБЗН – Сторгозия и Долна Митрополия, както и полицаи от ОДМВР - Плевен и районните управления, са извършвали технически помощи. Основните дейности са отводняване на изби, сутерени и мазета, приземни етажи и помещения на обществени и частни сгради.

Евакуирали са хора от наводнени приземни етажи, гаражи и автомобили в областния град. Изтегляли са закъсали моторни превозни средства от наводнени зони. Голяма част от паркираните коли в града са били отнесени от местата си. Разчиствали са опасно надвиснали покриви и ламарини. Множество паднали дървета и клони са барикадирали главните улици и кръстовища. Екип на районната служба е отстранили паднали дървета и клони върху автомобили и павилиони.

В 23:40 часа дърво е затиснало ел. инсталация и съоръжение на „Тролейбусни преводи“ – Плевен на булевард „Сторгозия“. Своевременно е отреагирал авариен екип и е разчистил контактната мрежа.

На места е повредена асфалтовата настилка и са изнесени тротоарите. Има свличане на земни маси.

Усложнената обстановка е наложила използването на наличната техника и ресурси за оказване помощ.

В 20:10 часа е постъпил сигнал за пожар в административната сграда на бивш завод в индустриалната зона на Плевен. По първоначална информация причина за инцидента е късо съединение. Унищожени са 15 кв. метра дограма, имущество, 30 кв. метра окачени тавани, опушени са стени 300 кв. метра.

Критично е било и положението в региона. Аварийни екипи са разчистили пътните платна при влизане в град Тръстеник, в село Ореховица, на пътя Плевен – Ясен, както и в град Долна Митрополия. Евакуирали са хора в село Ясен.

Рано тази сутрин в 01:54 часа по неустановени причини е избухнал пожар на таван на стопанска постройка в село Ленково. Изгорели са покривна конструкция 50 кв.м. и 40 бали фураж бали. Бързата намеса на огнеборците е спасила сгради в близост. В локализирането и погасяването на пламъците са участвали служители от РСПБЗН – Гулянци.

Към настоящия момент служителите на РДПБЗН – Плевен продължават да са на терен и да отработват получените в Оперативния център сигнали, като приоритетно се реагира при тези за бедстващи граждани, болни на хемодиализа, блокирани пътища и комуникации.

Обстановката в област Плевен продължава да бъде усложнена, като няма населени места без ток и вода.

Бедствие в Плевен: Проливен дъжд, гръмотевици и градушка (СНИМКИ)

38 литра дъжд на квадратен метър са се изсипали над Плевен

Д-р Валентин Христов: Проблемът на Плевен от години е канализационната система

Областният управител Николай Абрашев: Нямаме пострадали, нямаме жертви

ВиК - Плевен: Нанесени са щети на канализационната мрежа на града