Чавдар Христанов: Плевен е най-бързо изчезващият голям град в България

Новините

25-02-2023, 19:38

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Oт фейсбук профила на Чавдар Христанов

ПЛЕВЕН Е НАЙ-БЪРЗО ИЗЧЕЗВАЩИЯТ ГОЛЯМ ГРАД В БЪЛГАРИЯ!

Скъпи плевенчани! Проявете търпение, прочетете до края, говоря за неща, с които сме свикнали и приемаме за ежедневна нормалност, а те, не много бавно, но сигурно, ни погубват!

Когато говорим за демография, а именно динамиката на населението, отчитаме едни от най-лошите резултати за страната. Преброяването 2022 г. показа това.
Накратко, за последните 10 г., населението на град Плевен се е стопило с 15000 човека! Оказва се, че най-големият срив на населението, спрямо предходното национално преброяване, е в Северния централен район, в който основна роля играе град Плевен.

А цифрата е -18.7%.

Близо една пета население просто е отлетяла!

Виждате в действие проявлението на пагубната политика. Това е сигурен знак, че проблемът е жесток и ножът е опрял в кокала, даже реже и него!!
Дали обаче това ще ни стресне?!

Тук въпросът е как се управлява община Плевен?
Накъде се насочва обществения ресурс, тоест парите ни?
Стратегията и целите, дали са разпознати правилно, за да подобрят наистина ключовите звена и проблеми на обществото ни?
Според мен твърдо НЕ!

Примерите са навсякъде около нас.

- Население – демография.
Цифрите са на границата на безумието! Не просто се топим, а направо изчезваме.
Къде са политиките, насочени към семейства в репродуктивна възраст – НЯМА. Тук списъкът е огромен: ... пакет отстъпки от общински данъци и такси за работещи многодетни родители, безплатно паркиране за същите, училищен траспорт, безплатен извънкласен спорт, палитра от безплатни извънкласни образователни дейности, безплатни учебници, помагала, пособия, топла закуска за всеки ученик, облекло ученическо и спортно, до болници и детски кабинети безплатно паркиране за майки с деца посещаващи същите ... ! С две думи –ТРЯБВА си ГРИЖА!
Стимули за насърчаване на раждаемост и отглеждане на деца в общината – НЯМА. Да срещнеш бременна жена в Плевен е абсолютна Фата моргана. Мога да посоча много опции: покриване памперси и адаптирана храна за първите две, три години, подарък детска количка, безплатни услуги свързани с транспорт и детска кухня, безлихвени заеми обвързани с броя деца и безвъзмездно отстъпване на част от сумата при второ и трето раждане, еднократни материални стимули, семейни почивки с отстъпки, …. някой ще каже, “от къде пари” , не е тайна че средства има! Просто се харчат за глупости!

- Спорт.
Няма спортна зала в Плевен, в която зимата да не ти трябват ръкавици, шапка и непромокаеми ботуши! Ремонти на ремонтите облечени в съмнителни търгове и негодни изпълнители! Модерна СПОРТНА ЗАЛА НЯМА, модерен СТАДИОН НЯМА, /в Пловдив строят два в момента/. Чуваме само оправдания и вопли към държавата, да ни направи зала, защото ние не знаем как, а също и не можем. Да, така е, г-н кмете, прав сте, Вие не можете и определено не знаете как!

- Транспорт.
Тук платихме за сърп и чук, а целта е да развием гайка, дори по-лошо, за да сменим памперс! Така изглежда стратегически, недалновидното харчене на общинска пара за транспорт. Безумие, довело до изсипване на ремарке с пари! В резултат на това имаме по-скъпи билети и карти, с трайна тенденция за ежегодното им увеличаване. Транспортни фирми, вкл. общински, на ръба на фалита. На финал - факт е една романтична модернизация, която следва остарели модели и стратегии, които ще платим и реконструираме скоро прескъпо, достигайки неминуемо до заключения за тоталната не-ефективност, не-рентабилност и не-адекватност!
Честити ни електробуси.

- Култура.
Срам ме е да говоря за това, ще спомена само, че едва ли има човек, занимаващ се с култура, който да не се чувства като просяк, в нашата “бедна“ община!

- Инвестиции и икономика.

Стигнахме до генезиса, именно НАСЕЛЕНИЕТО!
В Плана за развитие на Община Плевен (2021-2027 г.), явно се заявява, че инвестиционната привлекателност, на община Плевен, зависи най-вече от броя на кадрите, тоест хората и квалификацията им. Това привлича най-много инвеститори, или обратното, пропъжда ги.
Да си припомним, Плевен намаля с 15000 човека, хора най-вече в трудоспособна възраст. Е, сега как да подмамим инвеститори!? Хората ги няма, избягаха! От какво ли!?
Втори елемент, който също стратегически привлича инвеститори е модерен индустриален парк. Съществува „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, дружество към Министерството на икономиката, с ясно описана стратегия за развитие на северно „западналите“ региони. Същата инвестира надлъж и нашир, например в Ловеч - прочетете за соларния им парк и завода за електромобили. А в Плевен не се случва нищо! ЯВНО СПИМ!

Примери има още твърде много и все негативни.

Накрая пожелавам ви най-нужните ни днес неща, проглеждане и непримиримост.