Лудогорец, Крисия и Кубрат: лакмус за една нация

Общество

27-11-2014, 20:30

Автор:

Мариян Тончев

Всичко от Автора

През тази седмица България отново бе на световната карта. Този път под прожекторите на чуждите медии попадна родният футбол. Напук на скандалите в БФС и трагичния национален тим, отборът на Кирил Домусчиев продължи да пише своята приказка в европейските турнири. Дори и да отпаднат от участие през пролетта орлите от Разград съумяха да напомнят, че все още по нашите ширини може да се играе качествен футбол. Макар в състава на Лудогорец да доминират чужденците – капитанът е българин, треньорът е българин, отборът е български. Неговите постижения са успехи на цялата „А група“, която само може да взима пример от трикратния шампион в зелено.

Оставям настрана поредното присъствие на българи, които викаха срещу сънародници на Националния стадион „Васил Левски“. Разбирам прекрасно колко фенове има у нас английският гранд Ливърпул. Червените от града на Бийтълс са един от най-популярните отбори в света и навсякъде са посрещнати от екзалтирани тълпи. Дори далеч по-многобройни от тукашните им сподвижници. Нищо по-нормално от посещението на стадиона когато гостуват твоите далечни любимци. Мачовете на които гледаш единствено и само в ефира на Диема и Нова спорт.

Не съдя червените от Сектор Г, но съм омерзен от поредния хейт по сайтове и медии за Домусчиев и неговите хора. Били селяни, били турци, не били достатъчно патриоти. Или пък преигравали със заиграването по национализма, коментари придружени с дежурните подигравки и присмехулни мнения често написани на латиница. Уж да иронизират ниския интелект на голяма част от интернет потребителите. Само че тази простотия по-скоро разкрива акъла на саркастичните и „високоинтелигентни“ шегобийци. Подиграващи се с националната чест и достойнство навръх спомена от Ньой 1919г.

Тогава България бе в траур. Милиони наши сънародници останаха извън пределите на държавата. А нашите предци заридаха неутешимо. Към днешна дата техните наследници се подиграват с Лудогорец, Крисия и Кубрат. Според тях любовта към Родината е предмет на гаргара и остроумни фейсбук статуси.

Да, ама не! България ще пребъде, патриотизмът е вечен, а вашият хейт, драги малоумници – обречен!