Станимира Петрова е избрана от АИБА за световен посланик на женския бокс

АИБА с гордост обявява своите посланички сред боксьорките и международните съдии за очакваното с нетърпение събитие: Световното първенство по бокс за жени в Астана, Казахстан, 2016

От 19 до 27 май столицата на Казахстан, Астана, ще бъде домакин на над 300 от най-добрите боксьорки в света, които ще участват в поредното вълнуващо издание на Световното първенство за жени на АИБА. Освен десетте златни медала, към които всички те ще се стремят, Първенството тази година осигурява и 12 квоти за Олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото на 2016 г., като по този начин предлага един последен поглед върху това кой би могъл да стане олимпийска легенда.

АИБА е назначила осем посланички за това събитие, влиятелни фигури на ринга, които олицетворяват духа на нашия спорт. Представящи боксьорките са: Никола Адамс от Великобритания, състезателката на САЩ в категория до 48 кг Марлен Еспарца, Мари Ком от Индия, Адриана Арауха от домакина на тазгодишните Олимпийски игри – Бразилия, Станимира Петрова от България и Кхадия Марти от Мароко. Представящи официалните лица са Кхейра Сиди Якуб от Алжир и Дженифър Хъгинс от Канада. 

Забележителният път на Мари Ком, довел до спечелване на пет световни титли в категория до 51 кг, стана повод за сериозен биографичен филм. Марлен Еспарца получи документален филм, направен от Си Ен Ен, относно възхода ѝ към достигането до бронзов медал от Олимпийските игри в Лондон. Като се добави почетната диплома на Никола Адамс от Университета в Лийдс, става ясно, че посланичките са избрани не само според способностите си на ринга, но и заради положението си на позитивни модели за подражание, вдъхновяващи боксьорките и жените като цяло. 

„Световните първенства са перфектната проява за нашия спорт, а турнирът се е разширил много, ставайки все по-силен с всяко следващо издание. АИБА наистина подпомага женската страна на бокса и за мен е огромна чест да бъда посланик за тазгодишното състезание. Отивам на първенството напълно фокусирана върху Златото, което ще бъде невероятнопостижение и идеална подготовка за Рио“, каза Никола Адамс (51 кг).

Станимира Петрова стана първата световна шампионка по бокс от България в Джейджу през 2014 г. Българската боксьорка в категория до 51 кг достигна световна класа много бързо и показа, че ще бъде следена с интерес през идните години. Бразилката Адриана Араухо, която спечели бронзов медал в Лондон през 2016, е една от най-добрите състезателки на домакините на Олимпиадата през 2016 г., като боксьорката в категория до 60 кг ще има пълната подкрепа на сънародниците си по време на Игрите през август.

Северноафриканската боксьорка в категория до 75 кг – Кхадия Марди, както и първата 5-звездна съдийка на АИБА – Кхейра Сиди Якуб, дават на Арабския свят две невероятни женски икони в бокса. Двете са отговорни за широкото разпространение на женския бокс в региона. А неспирния ентусиазъм към любимия спорт и благотворителната дейност на Дженифър Хъгинс я правят високо ценен член на отбора.

„Аз съм благодарна и много щастлива за всички възможности, които съм получила от АИБА. За мен е чест да бъда част от програмата за посланичество, както и да представя Международните съдии на АИБА и да допринеса за разпространението на женския бокс“, каза Дженифър Хъгинс.

 

Източник: Българска федерация по бокс