Проф. д-р Григор Горчев с покана в Евроамериканския конгрес по роботика в медицината

За престижното медицинско събитие подготвя доклад и ректорът на МУ проф.д-р Славчо Томов

Проф. д-р Григор Горчев получи покана за участие в САЩ като гост-лектор в Евроамериканския конгрес по роботика в медицината, съобщава БТА.

Световният форум по роботизирана хирургия ще започне на 14 февруари тази година във Флорида, уточни той. За престижното медицинско събитие подготвя доклад и ректорът на университета в Плевен проф.д-р Славчо Томов. Двамата са първият български екип, който приложи роботизираната хирургия в областта на онкологичната гинекология у нас и в Югоизточна Европа преди повече от пет години.

„За нас тази покана е голяма чест. Това е признание и за научния потенциал на Медицинския университет в Плевен като цяло, защото САЩ са водещи в областта на телемедицината и роботиката“, коментира той.

Двамата плевенски учени ще участват със свои доклади и в Европейския конгрес по роботика през юни в Истанбул. Те ще предложат Европейският конгрес по роботика в медицината през 2017 година да се състои в България като домакин да бъде Медицинския университет в Плевен.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен