Очаквано: ВСС временно отстрани от длъжност Иво Радев

В днешния дневен ред фигурираше предложение за приемането на атестацията на Радев

Висшият съдебен съвет отстрани временно от длъжност окръжния прокурор на Плевен Иво Радев. Решението бе взето с 16 гласа "за", по един "против" и "въздържал се", съобщава "Правен свят".

Миналата седмица стана ясно, че той е привлечен в качеството му на обвиняем за това, че бил склонявал колежката си Снежана Георгиева да не поддържа предложение за кумулиране на влезли в сила присъди по отношение на осъдения Ивайло Ячков. Според обвинението на 5 юни 2014 г. прокурор Георгиева е изготвила и внесла в Плевенския окръжен съд предложение за групиране на наложени наказания лишаване от свобода на многократно осъждания Ячков. Георгиева е направила искане до съда определеното общо най-тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора. От 13 до 17 юни (два от които почивни дни) окръжният прокурор Иво Радев я склонявал да не поддържа пред съда направеното от нея искане, а настоявал на Ячков да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание.

Същевременно в днешния дневен ред фигурираше предложение за приемането на атестацията на Радев, която е с много добра оценка. Но с оглед обвинението ВСС отложи разглеждането на точката.