Танцьорският състав от Подем с първа награда от конкурса „Заблеяло ми агънце“

Танцьорите показаха магията на българските народни танци и национална носия

Ансамбъл за изворен фолклор „Гайдуница“ при Народно читалище „Пробуда – 1907“ с. Подем, с ръководител Людмил Стефанов взе участие в Четвърти национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Конкурсът се проведе над Петропавловския манастир, община Лясковец и се организира от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“. Провежда се под патронажа на Министерството на културата, съобщиха от местната управа.

Жури с председател Проф. Румяна Цинцарска от БАН, проф. Даниела Дженева, катедра „Танцово изкуство“ в АМТИ-Пловдив, доц. Красимир Петров и Асен Павлов присъди на танцьорите от Подем първа награда в раздел „Танцово изкуство“, категория ,,Обичаи и обреди“, за представянето на обичая ,,Гергьовден“.

Танцьорите представиха пред зрителите и журито спектакъл, изпълнен с пъстрота и веселие, чрез който показаха магията на българските народни танци и красотата на българската национална носия. Автентичните носии бяха най – търсения обект за фотографии, както от специалисти, така и от гостите на провеждащия се Четвърти събор на овцевъдите в България.

Участниците от Ансамбъл за изворен фолклор „Гайдуница“ се включиха и в раздел „Гергьовски обредни хлябове“ и „Геги и хурки“, и впечатлиха участниците в конкурса със своите произведения.