Червенобрежки състави си тръгнаха със злато от фестивала „Гергьовски люлки”

Третото издание на празника се проведе на 1 и 2 май в град Левски

Със златни медали и почетни дипломи се завърнаха червенобрежките състави и изпълнители от Фолклорния фестивал „Гергьовски люлки”. Най-високите отличия на фестивала бяха присъдени на Фолклорно трио "Феникс" и едноименната танцова формация при НЧ „Н. Й. Вапцаров 1908” на Станислав Радославов от Класа по народно пеене към читалището с ръководител Иван Цветков и на Детска танцова формация "Калилките" при Центъра за работа с деца с ръководител Дарина Гергова.

Третото издание на празника се проведе на 1 и 2 май в град Левски и в него се представиха участници от цяла България. Фестивалът имаше състезателен характер и се провежда с идеята да се издири, съхрани и популяризира фолклорното ни наследство и в частност това на северняшката фолклорна област, да стимулира културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи в областта на песента, танца и музиката. Председател на журито бе доц. Георги Хинов - главен художествен ръководител и хореограф на Северняшкия ансамбъл. Членове бяха Анелия Макавеева, Георги Александров, Димитринка Радулова и Генчо Генчев - кмет на с. Царевец, хореограф и председател на Националния фолклорен фестивал ”Фолклорен извор”.

Изпълненията на момичетата и момчетата от Червен бряг бяха повече от впечатляващи и заслужено им бяха присъдени най-високите отличия на Фестивала. Наградите им връчи лично председателят на журито на специална церемония в Червен бряг, съобщиха от местната управа.