Дните на Балканското кино в Плевен продължават (Видео)

Тази седмица ще гледаме "Малка нощна приказка" и "Циганският Шанхай"

Дните на Балканското кино в Плевен продължават и тази седмица. Припомняме, че всеки петък и събота през август, а последната седмица - и в неделя, в Летния театър в парк „Кайлъка” от 21.00 часа ще се излъчват филми, участвали в престижния Фестивал за филми от Югоизточна Европа SEE A PARIS, провеждащ се във френската столица. Прожекциите са безплатни.

На 14 август (петък) плевенчани ще могат да гледат българския филм ”Малка нощна приказка”. В него участват Александър Косев, Димитър Рачков, Ваня Щерева, Тодор Колев, Мая Новоселска, Николай Урумов, Стефания Колева и др. Филмът от 2006-та година е носител на редица престижни награди. Малкият Мишо живее с баща си в къща, пълна с наематели. Баща му работи в болница и всяка вечер е зает. Така че всяка вечер при него идва някой от наемателите и разказва на момченцето приказка за лека нощ. Мишо сънува всички приказки и наемателите са героите на неговия измислен свят. А най-голямата му мечта е майка му да се прибере у дома.

На 15 август програмата предвижда словенската лента "Циганският Шанхай" - любовна история, създадена по романа на Фери Лайншек. Основните действащи лица са членове на циганската фамилия Мирга. Лютвия Белмондо Мирга разказва една история за четири поколения. Белмондо – главнят герой на филма – е цигански цар, който решава да създаде свое собствено циганско село. Той го кръщава Шанхай. Белмондо върти успешна търговия с контрабандни стоки и неговата власт и влияние растат. Дори успява да спечели местната полиция и местните властници на своя страна, които му помагат да стане недосегаем за закона. Но с разпадането на Югославия, контрабандата на стоки се заменя с контрабанда на оръжие. Макар и доходен, бизнесът заплашва да застраши живота му. Белмондо се озовава на кръстопът. Дали да защити собственото си семейство или да жертва личното си щастие заради печалбите?

След прожекциите фирмата концесионер на Летния театър „Импорт-експорт 2000 - Величко Великов” осигурява безплатен транспорт за зрителите от паркинга при ресторант „Двете сърнета” през централната градска част до жп гарата.