Разпитват децата на Камен Балбузанов и Димитър Желязков за мелето на плажа в Поморие

Държавната агенция за закрила на детето започна проверка по случая

Децата, които се оказаха в епицентъра на грозен скандал на централния поморийски плаж в края на юли, най-сетне са дали показания. С тях е осъществена беседа от специалисти към Държавната агенция за закрила на детето, пише "24 часа". Проверката там е започнала по жалба на майките.

В късния следобед на 27 юли две момичета и две момчета на възраст от 6 до 11 г. си играят на пясъка, това подразнило почиваща наблизо рускиня, която първо зашлевява едното, после ударя в гърдите другото. Децата се разпищяват, при което първо дотичват майките им, а после и бащите. Единият от тях се оказва плевенчанинът Камен Балбузанов, чиято 11-годишна щерка Естел е в групата. Той и мъжа на рускинята си разменят удари. Руското семейство пусна жалба и Куката бе обявен за издирване. Той все още е в неизвестност.

Последва жалба и от страна на българските семейства, от която става ясно, че децата са получили различна степен на психично разстройство - неспокоен сън, плач, страх да се движат без придружител, дори и нежелание да се върнат на същия плаж. Пострадалите малолетни са освидетелствани и от съдебен медик в Бургас. Той установи наличие на леки телесни повреди. 11-годишната Естел Балбузанова е ударена с шамар, едно от момченцата - в корема, а ръчичката на 6-годишния син на помориеца Христо Широков - извивана.

"Неглижира се най-важното - че има пострадали деца", коментира адвокатът на българите Валентин Калчев, който от името на майките сезира ресорната агенция. Междувременно е образувана и предварителна проверка, от резултата й зависи дали прокуратурата ще започне досъдебно производство. Децата, след които е и 10-годишният син на Димитър Желязков-Очите, са разпитани и от прокурор.