Война с изборни плакати в Плевен: Лепят материали дори върху некролози

Заплашили с глоба 18-годишен, почиствал незаконно разлепени предизборни плакати

За незаконно разлепени предизборни плакати в Плевен сигнализира зрител на Нова телевизия. 18-годишният Иванин Нейков твърди, че масово политическите партии не спазват издадената разпоредба от общината и лепят безразборно агитационни материали на нерегламентирани места из целия град. Стигнало се до лична инициатива на младежа, който започнал сам да ги премахва.

Регламентираните места за разлепяне на предизборни плакати в Плевен са общо 40. Повечето са съоръжения тип "гъба" или билбордове. Още в началото на града обаче се забелязва, че кметската разпоредба не се спазва и почти няма стълб или тролейбусна спирка, които да не са облепени. Лепи се върху стари плакати, съобщения - дори върху некролози.

Оказва се, че гледката дразни не само Иванин, а и неговите приятели. Така преди седмица момчетата решават сами да отлепят незаконно закачените плакати. Иванин твърди, че Изборният кодекс забранява отлепянето на предизборни плакати от регламентираните места. Той обаче свалял залепените незаконно. Започнал от своята улица - в два чувала за смет събрали плакати от 20 стълба. На следващата сутрин, излизайки за училище, местата отново били налепени. Въпреки това получил предупреждение от служител на общината да спре с дейността си. Така и не станало ясно защо.

От Общинската избирателна комисия не отрекоха, че партиите, които лепят агитационни материали на нерегламентирани места, са нарушители. Нито един предизборен щаб обаче не е санкциониран, съобщава Нова телевизия.

Така наречената плакатна война обаче ще продължава, убедени са както партиите, така и 18-годишният Иванин. Ако се докаже, че политическа сила разлепва материали незаконно по време на предизборна кампания, следва издаването на административна преписка и постановяване на наказание от областна управа.