Михаил Христов под въпрос за параолимпийските игри в Рио

До броени дни ще има пълна яснота

"Има голям шанс да не отида на Параолимпийските игри в Рио. Малко ми тежи като го казвам. Правилата са такива, че отиват първите 12 най-добри спортисти, но на всяка държава се отпускат определен брой квоти и трябва да се реши кой има реален шанс за по-добро класиране. Има възможност и да не отида. Приел съм и двата варианта, продължавам да се готвя и до броени дни ще разбера дали всъщност ще отида на Игрите. Това е една мечта, която я следвам от седем години, но има вероятност да я отложа", разкри с известно разочарование параолимпиецът Михаил Христов. 

Преди броени дни плевенчанинът стана вицешампион на скок дължина на Европейското първенството в италианския град Гросето. Както вече ви информирахме, Мишо постигна най-добрия си резултат за сезона, преодолявайки 6.54 метра в своя четвърти опит. Това му осигури и сребърния медал.

"Състезанията са малки войни. Отиваш с много големи очаквания, всички гледат в теб и понякога психиката не издържа. В българския спорт трябва наистина да се обърне не само внимание на физическото здраве, но и на психическото. Ние сме доста стресирани спортисти”, каза Михаил Христов в ефира на bTV по повод инцидента с гимнастичката Цвети Стоянова.

Той препоръча на всички спортисти да посещават спортен психолог. "Спортът е начин да се измъкнеш от много дупки", убеден е параолимпиецът.

Михаил признава, че не се връща към инцидента, при който губи ръцете си. "Ако го правех, надали щях да бъда спортист. Спортистите гледаме напред, рядко се обръщаме назад, и то само за да сме самокритични към себе си. Учим се от грешките си и продължаваме да се борим. За нас отказване и спирка няма”, категоричен е той. "Инцидентът ми помогна да разбера, че сам трябва да си стъпя на краката, че сам трябва да си помогна. Спортът е начин да се измъкнеш от много дупки ", подчерта Михаи