Новият сезон на НБЛ започва на 15 октомври

Увеличиха броя на чужденците

Броят на чужденците, които всеки клуб може да записва за мач в Националната баскетболна лига вече наброява петима. На заседание на УС на НБЛ днес, бройката бе увеличена от четирима на пет, но отново си остава правилото задължително да има по един българин на игрището по всяко време. Така дори и да имат петима чужденци в състава си, тимовете ще могат да използват едновременно само четирима, както бе досега.

15 август е крайният срок за подаване на заявки за участие в шампионата на НБЛ. Според решенията на Общото събрание на клубовете, крайният срок за изплащане на вноските за участие в елитното първенство при мъжете е 1 септември. Жребият за мачовете ще бъде изтеглен на 2 септември, а самото първенство ще стартира на 15 октомври.

УС реши таксата за картотека за 5-ия чужденец ще бъде 6000 лева, като цялата сума ще отива в бюджета на Треньорската комисия за обучение на българските треньори.

Бяха направени и няколко промени в Устройствения Правилник на НБЛ. Според тях нов клуб може да придобие членство в НБЛ, след решение на общото събрание на клубовете, при следните условия:

а) представителният отбор на клуба трябва да е участвал поне един цял сезон в Държавното първенство на А група преди подаване на молба за членство в НБЛ; Тази разпоредба влиза в сила от сезон 2017/2018г.

б) представителният отбор на клуба трябва да има осигурен бюджет, който дава възможност за конкурентноспособно представяне на отбора в НБЛ;

в) клубът трябва да подаде заявка за участие в НБЛ с всички изискуеми документи, да внесе първоначална вноска за членство в размер на 15 000лв. и заплати дължимата такса за участие в съответния сезон на НБЛ (в случай, че такава е определена с решение на Общото събрание на НБЛ), съгласно сроковете, определени в наредбата за провеждане на държавното първенство.