Убиецът Хюриет бил в следствения арест в Щутгарт и се работело по случая

Немски юристи са пуснали запитване до съда защо се бави процедурата и какви са основанията рецидивистът все още да не е в български затвор

Прокурори помилваха тройния убиец Хюриет Сюлейманов чрез бездействието и непукизма си. Месеци наред българските държавни обвинители не предприемат никакви постъпки за приключилото вече в Германия дело за екстрадиция на циганина, пише "България Днес".

Рецидивистът, който преди повече от 2 години премаза с колата си четири плевенски деца край Луковит и няколко месеца след това изчезна, бе заловен в Германия в средата на юни т.г. На 21 август изтече законният срок, в който съдът в Щутгарт трябваше да събере доказателства и да изпрати Сюлейманов у нас, за да излежи 15-годишната си присъда, постановена на три съдебни инстанции.

"Приматът трябваше вече да се радва на решетката си в нашия затвор. Аз и останалите родители питаме обаче за пореден път, защо повече от две години вече този доказан убиец бяга от правосъдието и кой допуска това да се случи. Не чакам отговор, а го давам направо - виновни са нашите представители на съдебната система, които не си помръдват пръста", разпалено коментира пред "България Днес" майката на прегазената Цвети - Валя Таслакова. Опечаленият родител сподели, че преди седмица от прокуратурата в Ловеч благоволили да изпратят официално писмо. В него се обяснявало, че Хюриет бил в следствения арест в Щутгарт и се работело по случая. "Отново ни изправиха пред стената с вързани очи. Крият всичко, най-вече собствената си небрежност", продължава Таслакова.

Прогнозите на потърпевшите са, меко казано, песимистични. Според тях нищо чудно, ако българските власти продължават да бездействат, след някой и друг месец убиецът да бъде пуснат на свобода и отново да изчезне, както направи преди година и половина. Заради борбата с вятърни мелници, която бяха принудени да водят родителите на загиналите деца, те са наели чрез реномирана немска кантора адвокати, които да разнищят случая на място. Немските юристи са пуснали запитване до съда защо се бави процедурата и какви са основанията рецидивистът все още да не е в български затвор.