Модерната система на преподаване в СУ "Иван Вазов" се радва на голям интерес от учениците

Аудио и видео файловете допринасят за повишаване на интереса към учебния процес, разчупвайки стандартната програма за обучение

Преди двадесет и седем години геният на компютърната индустрия Стив Джобс произнася думите: „Компютърът за мен е най-забележителното средство, което сме създавали някога. Той е еквивалент на велосипед за умовете ни.“ В двадесет и първи век технологиите са оставили още по-дълбока диря в човешкото развитие. Диря, която води до всяка важна част от нашето съществуване и стига до душевната амброзия – образованието.

Сега затворете очи и се пренесете няколкостотин години назад във времето, и по-точно – потопете се в атмосферата на първите училища. Ето как от началните приспособления за писане, в лицето на сандъчето с пясък и плочата, преминаваме през черната тебеширена дъска, за да достигнем до най-иновативното изобретение на новия век – интерактивната дъска. Устройство, което придава съвсем различен облик на образователната система и неминуемо предизвиква интереса на учениците, поднасяйки информацията по достъпен и интригуващ за тях начин. СУ "Иван Вазов“ има честта да бъде точно сред тези училища в България, в които модерната система на преподаване все повече разширява спектъра си на употреба. Но, разбира се, това не би било възможно без професионалното отношение на госпожа Диана Йончева – преподавателят по математика, който придаде един друг образ на числата и безбройните аритметични уравнения и накара учениците да обичат и уважават наследството на древни учени като Талес, Аристотел и Питагор.

Но освен да разнообразява часовете по математика, интерактивната дъска спомага и за по-лесното усвояване на материала. Благодарение на софтуера mozaBook, само с няколко кликвания върху екрана се добавят чертежи, вграждат се таблици и изображения. „Аудио и видео файловете допринасят за повишаване на интереса към учебния процес, разчупвайки стандартната програма за обучение“, споделят ученици от СУ „Иван Вазов“. Но това не е всичко. Благодарение на електронните учебни тетрадки, изработени лично от госпожа Йончева и съобразени с изучавания материал, учениците имат възможността да решават задачи на интерактивната дъска и да представят своите електронни проекти пред аудиторията. Що се отнася до домашната работа, тя бива изпращана по електронен път, което прави възможно решаването й, независимо от местоположението на учениците. Тази интерактивна система е от голяма полза на обучаващите се, тъй като дава шанс изученият в час материал да бъде възпроизведен вкъщи на каквато и да е електронна техника –  на лаптоп, таблет, а дори и на мобилен телефон.

Всичко това превръща интерактивната дъска в едно от най-иновативните приспособления за обучение. "Ние, учениците на СУ „Иван Вазов“, ще продължаваме да се обогатяваме и да черпим знание от модерните технологии, а на господин Димитър Митев и госпожа Диана Йончева изказваме безкрайни благодарности за предоставената възможност!", споделят учениците.

Виктория Йорданова, 11б клас