Ректорът на МУ-Плевен: Нулевият пациент не е от нашите студенти

Университетът ще настоява да откриване на лаборатория за тестване за коронавирус

В Медицинския университет в Плевен обучаваме 1100 чуждестранни студенти, не малка част от тях са от страни с епидемична обстановка, заяви ректорът проф. д-р Славчо Томов, предаде Би Ти Ви.

Двамата пациенти, при които беше открит коронавирус, се лекуват в университетската болница в града.

Още преди да бъде регистриран първият случай на коронавирус в Плевен, ръководството на университета е взело предпазни мерки, увери проф. д-р Славчо Томов.

Първо установихме контакт с всички чуждестранни студенти от рисковите страни, които не се бяха прибрали, тъй като започваше семестъра, да не пътуват към Плевен. Онези, които все пак пристигнаха, със заповед на ректора наложихме карантина – да не посещават 14 дни учебните занятия. Този срок изтече и никой от тях не е показал симптоми“, увери проф. д-р Томов. "Нулевият пациент не е от нашите студенти", категоричен беше той. По думите му е имало един студент от Турция, който е изследван за коронавирус, но пробите вече са излезли и те са отрицателни.

Ректорът на медицинския университет в града съобщи още, че е удължено прекратяването на учебните занятия до петък – 13 март. „В зависимост от резултатите на студентите, които са били в контакт със заразените с коронавирус в Плевен, ще вземем решение“, посочи ректорът. Той отбеляза, че университетът ще настоява да откриване на лаборатория за тестване за коронавирус.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен