Фондация „Съвременна плевенска медия“ отправя предизвикателство към ученици и младежи

Издателят на posredniknews.com - фондация „Съвременна плевенска медия“ кани ученици и младежи да се включат в предизвикателство по проект „НОВА Декларация на Шуман - разговор на поколенията за НОВА Европа“ - конкурс за есе и конкурс за рисунка на тема „Моята Декларация на Шуман“.

Това е шанс младите хора да се запознаят с пълния текст на Декларацията на Шуман, за която всички са чували, но малцина са я чели.

„Съвременна плевенска медия“ е координатор по проекта, който се финансирана по програма „Европа за гражданите“. Направление „Европейски спомен за миналото“. Партньори са организации от Атина, Гърция, Гранада, Испания и Варшава, Полша.

Проектът си поставя цел да генерира идеи за бъдещето на Европейския съюз. За 70 години Европа стигна много далеч. Основните ценности, върху които е изградена общността - свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и зачитане на човешките права, са същите. Дали младите хора ги познават? В разговори с тях те понякога споделят, че не ги вълнуват борбите на родителите и дядовците им и се дразнят, когато „им навираме в носа“ своите битки за права и свободи, благодарение на които днес живеят в мир и благоденствие. Искат сами да градят живота си. А организаторите на проекта искат да чуят как планират да го направят, какво смятат да дадат на обществото.

Международният конкурс ще се проведе едновременно в четирите европейски държави, партньори по проекта: България, Гърция, Испания и Полша.

Конкурсът е отворен за всички ученици, студенти и младежи на възраст от 14 до 29 години. Победителите ще получат награди и изложбата с рисунки ще е фон, а есетата - акцент в завършващото събитие по проекта - Международна среща и радиокампания в Плевен през месец май 2022 г.

Вижте регламента за конкурса ТУК.

 Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия