Област Плевен е с най-ниските показатели по заболеваемост от COVID-19 в България

Откриват временен изнесен ваксинационен пункт в центъра на Плевен

Област Плевен е с най-ниските показатели по заболеваемост от COVID-19 в България. На 14-дневна база числото на заболелите е вече 28 на 100 000 човека. Това съобщи кметът Георг Спартански на профила си във Фейсбук.

"На лечение в болници са общо 28 човека, на интензивно лечение е настанен само един пациент. Област Плевен е и на челното 5-то място в България по брой на ваксинираните лица, с направени общо близо 52 000 ваксинации, с една или две дози. Пред нас са само столицата София, Пловдив, Варна и Бургас, което е напълно обяснимо с оглед на много по-големия брой население в тях. Приблизителният брой живущи в област Плевен е около 233 000. Децата и младежите до 16 години, които все още не попадат в групите за ваксинация са над 30 000. Официално регистрираните преболедували ковид-19 са 13-14 000 граждани. Счита се, че още три пъти по толкова са преболедувалите без официално диагностициране. Изводът на здравните власти е, че при над 50 000 ваксинирани лица и още 50 000 преболедували, то около 100 000 , т.е. 50% от населението имат вече изграден имунитет. Изключително добрите ни ваксинационни показатели са предпоставка за по-бързо достигане на колективен имунитет в нашата област. Това е отличен шанс, който в никакъв случай не трябва да пропускаме!", посочва Спартански.

"След безгрижното и безпроблемно лято и много ниската очаквана заболеваемост в този период ще започне есенно-зимният сезон, през който е напълно възможна четвърта вълна на вируса. Нека продължим активно да използваме благоприятната ситуация сега и в следващите 3 месеца и да се подготвим, ваксинирайки се, с мисъл за здравето и живота си и този на нашите близки! Имаме голям избор на ваксини, безпроблемен и безплатен е достъпът до тях. Ще създадем и допълнителни улеснения за желаещите да се ваксинират, като открием и временен изнесен пункт на площада в центъра на Плевен, където всеки ще може бързо и без излишни формалности да получи ваксина. Така ще посрещнем спокойно есента и зимата и ще потушим в зародиш евентуална четвърта вълна на заразата. Ще си върнем в голяма степен спокойствието и нормалния живот, ще отпаднат голяма част от ограничителните мерки, други ще бъдат значително смегчени. Зависи изцяло от нас!", допълва кметът.