Състезатели на Спартак 14 се завърнаха с отличия от Европейското първенство

10 бяха представителите на Плевен на форума в сръбския град Суботица

В гр. Суботица, Сърбия, се проведе Европейското първенство по Шотокан Карате-до за 2022 г., на което взеха участие над 1000 състезатели. В надпреварите, плевенските състезатели участваха в 4 състезателни дисциплини – ката шотокан, кумите шобу ипон, кумите шобу санбон и отборно кумите. 10 бяха представителите на Плевен на това първенство. Четирима от тях се завърнаха с индивидуални постижения.

Ученикът на Спортно училище – Плевен Тихомир Тодоров, стигна до финал в своята категория и зае второто място. По вина на нелепа травма на полуфиналната среща с азербайджанския състезател, Тихомир не успя да вземе участие в другата дисциплина – шобу санбон кумите. В дисциплината Ката се класира четвърти.

С три бронзови отличия се завърнаха другите наши призьори. Станислав Станчев при 12-13 г. момчета в дисц. Шобу ипон кумите грабна бронза и се класира 4-ти в ката. Максимилиан Рупчански след 2 победи и 1 загуба се класира на 3-то място дисциплината шобу санбон при 16-17 г. юноши. Мирела Йолова стана трета при девойки 18-20 г. в дисц. Шобу ипон кумите. Това беше последно участие за Мирела при девойките. От есента продължава да се състезава при жени над 21 г.

На 4-то място в спор за бронза, остана състезателката ни по ката Гергана Атанасова при 18 + г. девойки и жени. Фаталните 2 стотни не достигнаха на Гергана да се изкачи на стълбичката.

Значителен е приносът на нашите състезатели в отборната дисциплина шобу ипон кумите.

Петър и Станислав Станчеви се класираха на второ място с отбора си при 12-15 г. юноши, кат. до 57 кг.

Стефани Иванова се класира на трето място с отбора си в дисц. Отборно кумите 12-15 г. микс /момичета и момчета/

Великослав Василев с отбора си грабнаха сребърния медал при тежките юноши 12-15 г, а Тихомир Тодоров с неговият отбор – бронза.

При юноши и младежи 16-20 г. , с участието на Габриел Рупчански / дванадесетокласник в Спортно училище/, отбора се класира на 2 място. Габриел изигра решаваща среща, реализира победа с Иппон, което доведе до успеха на отбора. На почетната стълбичка заслужено отбора му връчи купата. 

Най-престижно класиране направи отборът ни при 16-20 г. юноши и девойки микс, които с участието на състезателката ни Мирела Йолова, се изкачи до най-високото място на стълбичката и станаха Европейски шампиони за 2022 г.

"След този успешен връх на състезателния ни сезон, можем да кажем, че сме си свършили добре работата. Не спираме участията си. Имаме редица турнири, на които да чистим грешките и да вървим напред към нови успехи",споделиха от треньорския щаб. "

Освен спортните постижения, СУ "Георги Бенковски" - Плевен награди своите най-успешни спортисти за изминалата 2021 г. На престижното първо място в категория „Най-перспективен млад“,  състезател бе определен Тихомир Тодоров – 8 клас.

В десятката за "Спортист на годината", намери своето заслужено място, деветокласникът Максимилиан Рупчански. И двамата на отминалото Европейско първенство отново доказаха, че заслужават това признание и заслужено класиране сред най-добрите спортисти на Спортно училище – Плевен.