Плевенска връзка в първия панелен блок в България

82-годишният Илия Митев e бащата на панелките

Бащата на панелките се оказа, че е 82-годишният Илия Митев. Преди 56 години под негово ръководство в столицата се пръква първия панелен блок, стана ясно в репортаж на bTV.

"Панелите се правиха тук, на поляната. Тук забъркахме бетона, а панелният блок бе експериментален", казва професорът, който навремето напуснал Плевен, за да участва в соц строителството. Тогава бил на 27 години.

През годините над 1 млн. българи се преместват от селата в столицата, за да търсят поминък и е трябвало някъде да се настанят. Така населяват панелните сгради из кварталите.

"Първоначално панелките се строят без балкони към кухните, но по-късно преработихме тази номенклатура", казва професорът. "Не е вярно, че животът на тези блокове е 50 години, а е колкото на всички останали сгради", категоричен е той.

Парадоксално, но факт е, че най-старата панелка в София няма да може да се санира по европрограмата, в която има 1 млрд. лева, тъй като не отговаря на изискванията да има 36 апартамента. В нея има само 24 жилища.