Почетно отличие на кмета ще получават ученици от Плевен

Призът ще се връчва на ученици с високи международни и национални постижения

В Плевен се учредява почетно отличие на кмета, което ще е предвидено за ученици с високи международни и национални постижения. Призът ще се връчва по случай 24 май, разкри в пресклуба на БТА Диана Данова, общински съветник и член на Националния изпълнителен съвет на Жени ГЕРБ.

Решението е на Общинския съвет, взето по предложение на жени, общински съветници от ГЕРБ. Почетният знак ще бъде връчван на деца и младежи, доказали върховите си резултати в състезания, конкурси и други форуми в областта на хуманитарните и технически науки, информационните технологии, културата и изкуствата, спорта. Това е една от мерките, записана в Плана за развитието на образованието в общината за 2015 г., каза Данова. Целта е да се дава изява на най-добрите и точно те да печелят популярност в общественото пространство на Плевен.

В документа са предвидени дейности за подобряване на координацията между отделните институции и неправителствените организации в образователната сфера. Осигурени са средства за материално-техническата база на учебните заведения, за достъпна среда в тях за хора с увреждания, за видеонаблюдение и охрана, за по-качествени условия за целогодишно обучение на децата.

Сред заложените прояви са здравно и сексуално образование, мерки за превенция на ХИВ/СПИН и други болести, предавани по полов път, повишаване на екологичната култура. В образователния план са посочени форми на работа за намаляване на детската престъпност и агресия. В него е предвиден обмен на добри практики с побратимени на Плевен градове, допълни Данова.