Няма гаранция, че ще екстрадират убиеца на Цвети, Влади и Ники

"Приятелите на нашите деца разбраха, че справедливост може да има", сподели Галя Горанова

"Няма 100% гаранция, че немският съд ще екстрадира Хюриет Сюлейманов". Това заяви за "Събуди се" по Нова телевизия Валя Таслакова, майка на една от жертвите на шофьора без книжка, който преди две години се вряза с автомобила си в кола с четирима студенти, убивайки трима от тях. Той бе обвинен, че е шофирал с превишена скорост без да има книжка и е навлязъл без причина в насрещното движение. Сюлейманов получи 15-годишна присъда, но успя да се укрие. В понеделник той бе заловен в Германия.

"Общественият натиск беше за това да има справедливост. През сълзи съм щастлива, че приятелите на нашите деца разбраха, че справедливост може да има. Тази новина даде надежда на хората, че в тази държава нещата наистина може да се случват", заяви Галя Горанова.

"В българските затвори условията са нечовешки - липсва квадратура, въздух и всякакви битови условия. Според европейските конвенции понякога се отказва екстрадиция", уточни Валя Таслакова. "Ние не знаем дали той не е задържан заради някоя друга поредна простотия на територията на Германия, където властите не са толкова толерантни, колкото нашите", допълни тя. "Две години хората буквално ни се карат защо той е жив и защо действаме само по законен начин. А сега не знаем дали нашата държава или немската е задържала това човекоподобно. Ако откажат екстрадиция, ще бъде пуснат. Ако не е направил нещо в Германия, за което да го осъдят и за което да бъде изтърпяно там наказание и после върнат в България, ще бъде пуснат", изрази опасенията си Таслакова.

"За мен Сюлейманов е събирателен образ на човека, който не бива да бъде търпян", заяви Галя Горанова, майката на другата жертва от инцидента край Луковит.