Румен Петков: АЕЦ "Белене" и "Южен поток" означават десетки хиляди работни места

По думите му Северна България е смазана икономически, но един такъв проект ще върне хората в този район на страната

АЕЦ "Белене" и "Южен поток" означават десетки хиляди работни места, икономическо и технологично развитие и сигурност за България. Това заяви в ефира на "България он еър" председателят на Алтернатива за българско възраждане Румен Петков.

"АБВ е за изграждането на газопровода "Южен поток" и строежа на АЕЦ "Белене". По редица причини аз отхвърлям неоснователните аргументи, че реализацията на втората ни ядрена централа може да причини екологична катастрофа. Не е почтено да обвиним ЕК в стремеж за геноцид над българските или над унгарските граждани, над гражданите на всички наши съседи, защото именно ЕК лицензира "Белене" и това се знае много добре. И когато тази комисия издава такъв тип разрешения, тя е направила своите анализи и оценки и на тази база предприема действия. Нещо повече, когато се явяват желаещи да инвестират в проекта, те също няма как да не са направили тези проверки. Много добре се знае, че Румъния също е дала разрешение за строежа на нова ядрена мощност в България и то точно там, където е изградена площадката сега. Що се отнася до така наречените авиационни рискове, оценките за сигурността на "Белене" третират възможността от удар с най-голям самолет, без това да доведе до щети и риск за региона. Второ, много пъти се заяви, че българската държава има воля да се отиде към процедура по реализация на АЕЦ "Белене", при която няма никакви държавни гаранции, която не предвижда държавата да изкупува задължително определени квоти ток. И не на последно място, ако отидем към реализацията на газопровода и атомната централа, говорим за 40-50 хиляди работни места. Северна България е смазана икономически, защото в България има диспропорционално развитие на регионите и ако там се направи един такъв проект, високотехнологичен, свързан с нови комуникации и изграждане на нова инфраструктура, то ще върнем хората в този район на страната“.

Петков коментира и продължилото с години забавяне на строежа на втората ни ядрена централа. "Защо забавихме "Белене“ толкова години? Ако това не се бе случило, днес първи блок на тази нова централа можеше да бъде пуснат в експлоатация. Мое дълбоко убеждение е, че рано или късно ще се намери начин да се потърси отговорност на всички тези, които допуснаха България да търпи щети от абсолютно противодържавна политика в сферата на енергетиката“.