В СУ "Иван Вазов" подредиха изложба с детски рисунки по повод Световния ден на авиацията и космонавтиката

Талантливите малки художници са изобразили своите мечти, въображения и представи за необятния Космос

На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Той се отбелязва от 1969 год. по решение на Международната федерация по авиация.

Авиацията е теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата.

Космонавтиката е процесът на изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати.

Началото на пилотираната космонавтика става полетът на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961год.

 На 10 април 1979 година, в 20 ч. и 34 мин. московско време от космодрума в Байконур е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз – 33“. На борда му летят трима космонавти, между които и нашият космонавт-изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята.

Георги Иванов (Какалов) е офицер,генерал-лейтенант.  Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 г. В ученическите си години се занимава с парашутизъм, като през 1958 г. завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ в родния си град. Същата година постъпва в Българската армия, а 6 години по-късно приключва обучението си във Военното училище в Долна Митрополия със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас. Започва служба в БНА като пилот, старши пилот и командир на звено и ескадрила. Получава научна степен кандидат на физическите науки.

В навечерието на Световният ден на авиацията и космонавтиката 12 април в СУ "Иван Вазов" г-жа Росица Симова подреди изложба с детски рисунки. В нея взеха участие ученици от V, VI, VII  и VIII клас. Талантливите малки художници са изобразили своите мечти, въображения и представи за необятния Космос, съобщават от училището. Успехите на световната наука и техника в изследването и усвояването на Космоса са стимул за творческа активност и лична позиция в областта на изобразителното изкуство.