В Плевен дадоха старт на инициативата "Нуждаем се от здравни грижи и утре"

Предвидени са поредица от събития:

Във връзка с решението на 72-та Световна здравна асамблея да определи 2020 година за Световна година на медицинската сестра и  акушерката,  през м.февруари 2020 г. в Плевен беше сформиран инициативен комитет от граждани за провеждане на инициатива "Нуждаем се от здравни грижи и утре". Основните  цели на мероприятието са признаване на критично важната роля на тези специалисти и насърчаването да се инвестират повече средства в тях.

Предвидени са поредица от събития: изработване на калъфки с логото на инициативата , които ще се предоставят на  водещи болнични заведения в Плевен - клиника  по Акушерство и гинекология  в УМБАЛ "Д-р Георги Странски ЕАД-Плевен", УМБАЛ "Света Марина“, МБАЛ "Свети Панталеймон", МБАЛ "АВИС МЕДИКА", МЦ КИРМ "Св.Елисавета", СБАЛ "Сърце и мозък"; изработване  на информативни  плакат-календари, акцентиращи върху необходимостта от професиите „медицинска сестра „ и „акушерка“; тематични участия/ интервюта  в местни и национални медии на млади специалисти; осигуряване на информационен пункт в центъра на Плевен  за разпространение на рекламните материали и измерване на артериално налягане; изработване на стоящо тематично пано с отвор за снимка на дете.

Настоящият акт отправя апел към обществеността за проявяване на доверие и респект към медиците при изпълнение на човешкия им и професионален дълг в името на здравето и живота.

Дейността на новосформирания комитет и МУ-Плевен, който е ключов партньор в инициативата, цели да мотивира  младите хора да бъдат съпричастни със здравния проблем на страната ни  и да се насочат към дефицитните професии от направление „ Здравни грижи“ – „медицинска сестра“ и „акушерка“.

Мероприятията са  с Инициативен комитет: д-р Калин Поповски, Петя Василева, Атанас Балабанов, Бисер Божиков, старшата сестра на Клиника по УНГ в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ Катя Христова, която предоставя информацията, Главната сестра на същата болница Ивайла Петкова, Павлинка Микова.     Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"