Историята на Плевен оживя пред малки родолюбци от СУ "Иван Вазов"

Животът

29-10-2018, 16:20

Снимка:

СУ "Иван Вазов"

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Успешно представяне на мажоретния състав към СУ "Иван Вазов" на международен младежки фестивал

Реализират проект "Историята на Плевен оживява"

Плевен оживява днес с „Музикални вечери“ и „Лято в градината“

649 нови ученически шкафчета бяха монтирани в коридорите на СУ "Иван Вазов" - Плевен (Снимки)

В СУ "Иван Вазов" се запознаха с методите за изследване на Земята от Космоса

В СУ "Иван Вазов" ще се проведе 3-то лятно училище по проект за обучение за наблюдение на Земята

Теди Кацарова, Дичо и RDMK представиха песента "Агресия" в СУ "Иван Вазов" - Плевен

Теди Кацарова, Дичо и RDMK представят песен срещу агресията в училище в СУ "Иван Вазов" - Плевен

Oбластният управител ще връчи Национална диплома на възпитаничка на СУ "Иван Вазов" - Плевен

Областният управител връчи Национална диплома на МОН на абитуриентка от СУ "Иван Вазов"

Малчуганите се запознаха със знатните плевенски родове и красивите стари сгради

През месец октомври членове от трети, пети и седми клас на клуб "Млади възрожденци", СУ "Иван Вазов", участваха в нетрадиционен урок по история, който разкри пред учениците стария Плевен. От него те се запознаха със знатните плевенски родове и красивите стари сгради, които и днес съществуват като страж до съвременните и модерни сгради, съобщават от училището на своя сайт. За това пътешествие, вдъхновено с патриотичен дух заслуга има фондация "Съвременна плевенска медия" по програмата "Ти и Lidl за по-добър живот".

Кой накара вазовчетата да научат повече за родния си град Плевен, по чиито улици минават всеки ден? За емоционалните туристически турове в този ден съдействаха  хората от екипа на проекта – госпожа Иванка Ватева, госпожа Малинка Маринова, директор на ПГ по туризъм, господин Злати Ватев и ученици от Гимназията по туризъм. Целта бе изпълнена. По атрактивен начин екскурзоводите поведоха малките туристи по маршрутите и възродиха паметта на известните плевенски фамилии и красивите с орнаменти сгради.

Децата преминаха по два от маршрутите – "Дарители" и "Търговци", които включваха знакови места, свързани с историята на града – Регионален исторически музей, читалище „Съгласие“, Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“, Художествена галерия „Колекция Светлин Русев“, Военен клуб и Община Плевен. Едната от вазовските групи при обиколка на маршрута се срещна с градоначалника, г-н Спартански. Родолюбивото събитие бе запечатано със снимка. Ученици от Гимназията по туризъм представиха на „младите възрожденци“ и техните съученици интересни факти за посетените обекти и изнесоха беседа за членове на видните плевенски фамилии, които са живели, работили и оставили следа за бъдните поколения. При виртуалната разходка из града се направиха снимки на сградите и заинтригуващи елементи от тях, за които екскурзоводите разказаха. Сякаш те оживяха с плевенски личности, които са ги изградили. Всяка от групите се движеше с отличителен екип и знаме. Навсякъде в града, където спираха учениците, за да се запознаят с някои емблематични здания, плевенчаните на улицата любопитстваха. Те също се заслушваха в разказите на сладкодумните гидове. Ръководителите на проекта подариха на учениците малки луксозни книжки в памет на знатните плевенски родове и впечатляващите стари сгради във виенски стил, от които не само децата да обогатят знанията си, но и техните близки. Те вече чуха имена на търговците, на дарителите, които са оставили наследство на нашия град да процъфти в културно и икономическо отношение.

Имаше третокласници – ентусиасти, които решиха да направят презентация от видяното при туристическия тур с цел да припомнят на своите съученици за оставеното наследство от нашите предци. 

Заредени със самочувствието, че са потомци на славни българи от Плевен, част от „младите възрожденци“ към най-голямото училище в областта, под ръководството на учителя по история Илка Славова, се отправиха в Регионалната библиотека. Там се проведе игра – викторина с награди за най-активните участници в туровете от целия град. На заключителния етап от проекта присъстваха и потомци на видни плевенски  фамилии. По-големи ученици от СУ "Иван Вазов" спечелиха на заключителния етап предметни награди от викторината. Нека поздравим Мартин Петров, Георги Клатуров, 7д клас и Гергана Стефанова, 7е клас.

Инициативата на фондация „Съвременна плевенска медия“ докосна сърцата на учениците от СУ „Иван Вазов“ с родолюбивата си идея историята на Плевен да оживее.