Епизоотичната обстановка в област Плевен е спокойна

Предприети са мерки срещу африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни

Мерки във връзка с три заболявания – африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни обсъди днес на свое заседание областната епизоотична комисия в изпълнение на заповед на министъра на земеделието и храните от 16 юли. Комисията бе председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова, която запозна присъстващите със заповедта на министъра.

"На този етап на територията на област Плевен няма регистрирани случаи на нито едно от тези заболявания - африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни. Епизоотичната обстановка за момента е спокойна. Заболяванията не са опасни за хората и от тази гледна точка няма пряка заплаха за здравето на населението, но са свързани със сериозни икономически загуби  за стопаните.“, каза директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов. Той подчерта, че ключово при мерките, отнасящи се до африканската чума по свинете, е да се предотврати въвеждането на територията на България на свинско месо и продукти със съдържание на свинско месо  от страни, където има такива огнища „това за нас е Румъния, която непосредствено граничи с нас“. "В тази връзка са въведени редица задължения на БАБХ, Митница и гранична полиция за извършване на проверки. В област Плевен има един пункт, където могат да влязат храни с такъв произход /става дума посредством личен багаж/и това е ферибот Никопол  с пристанище Никопол. Там вече има организиран ветеринарно-медицински контрол, който се осъществява със служители на областната дирекция на агенцията по безопасност на храните  съвместно с гранична полиция в Никопол. Проверяват се всички превозни средства, които влизат на територията на България и при откриване на храни със съдържание на свинско месо се конфискуват и предават за унищожаване в екарисаж. Съгласно заповедта на министъра всички транспортни средства, влизащи на територията на страната следва да бъдат подложени на  дезинсекция", обясни д-р Йорданов.

Симптоматиката и клиничното проявление на трите заболявания представи пред присъстващите д-р Илиев от ОДБХ- Плевен.Той подчерта, че африканската чума по свинете и чумата по дребните преживни животни са болести, които до скоро не са имали огнища в Европейския континент.

От вчера е създаден Национален кризисен щаб към БАБХ, който е с близо 20 члена, отговарящи по различните направления. Неговата задача е да подпомага изпълнителния директор на агенцията при вземане на решения, да обезпечава техническите ресурси за координиране изпълнението на задачите, да събира, обобщава и анализира информация, да ръководи, координира и контролира дейността на областните епизоотични комисии и да следи за появата на информация за заболяването, както в държавите членки, кака и в трети страни и др.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен